2 afirmații despre fericire

A fost ora 02:46. Am dormit două ore și-apoi m-am trezit. Voiam să scriu.

Încă din timpul zilei mi-a venit în minte titlul articolului cu cele două afirmații. (Am încercat să ascult o melodie pe youtube, dar mă obosește. Liniștea nopții îmi face bine, îmi aduce cursivitate și flexibilitate în scris .) În urma unei întâlniri cu o prietenă,eu am văzut și am atins la propriu diferența dintre cele două afirmații. Să le iau pe rând.

  1. “Cred că sunt fericit(ă).” trece printr-un filtru al rațiunii. Deodată mi se desfășoară în fața ochilor sistemul de credințe, care îmi pot aparține sau nu prea. Depinde de cât de croite și asumate sunt firele care constituie mănunchiul. Unii oameni și-au luat credințele una câte una până și le-au făcut fuior. Alții le-au preluat și însușit fără palparea cu propriile degete. Cine sunt fericit(ă)? Cum sunt fericit(ă)? sunt întrebări pe care mi le deschide afirmația. Prezentul acesta al cui este? Ce încapsulează?
  2.  “Eu sunt fericit(ă).” surprinde un fapt de a fi într-un anumit moment din prezent. O dată spusă această afirmație, deodată parcă și trece. Ca firul de nisip pe care încerc eu să îl prind în căușul palmei și-apoi dispare. Intangibilul devine atins și implicit experiența trecută se îmbracă în prezent. Afirmația presupune un “Eu” care știe că este, care mai știe și că există o stare de a fi, care stare presupune fericire, care fericire presupune trăire, trăire care implicit apelează și la rațiune prin intermediul limbajului pentru a reda o stare de a fi.

Scopul acestui articol a fost de a desfășura puțin afirmațiile și de a le analiza cumva pe fiecare în parte. Eu am pătruns, pe cât posibil, în culisele acestor propoziții. Consider că fiecare în parte vine cu informație valoroasă. Fiecare își are rostul și locul în funcție de context și alte variabile. Privirea este oricum cea care transmite congruența afirmațiilor.

20150422_211936

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s