De ce Eu & Erotismul?

De multe ori, oamenii ajung să se privească de abia când viața lor/a celor din jur sau siguranța le este pusă în pericol: obezitate, depresie, pierderea jobului, moartea unei persoane apropiate, accidente, catastrofe, pierderea unei relații de referință. Se pare că uneori e nevoie de ceva foarte grav pentru a declanșa măcar o privirea asupra a ceea ce li se întâmplă.

Eram săptămâna trecută la ora de aerobic și instructoare ne explica ce exerciții facem pentru ce grupe de mușchi. Eu simțeam cum lucram acea parte a corpului. De exemplu, pentru triceps, făceam flotări. La nivel psihic rezumăm încă trăirile sau stările în termeni generali de bine/rău, trist/vesel și prea puțin ne antrenăm pentru a le trăi.

Paleta stărilor, trăirilor și sentimentelor este atât de largă încât uneori acestea sunt negate. Reflectam la cum ar fi să fie chiar folosite cuvintele care există a reda stările de: tristețe, groază, dezgust, furie, neputință, confuzie, vid, amorțeală, rușine, vinovăție, dar și bucurie, încredere, blândețe, curaj, tandrețe, grație, recunoștință, mulțumire, empatie, răbdare, bunăvoință, spontaneitate, flexibilitate, curiozitate.

De asemenea, în timpul trăirilor intense sunt momente în care lipsa cuvintelor permite exprimarea. Pentru această gamă diversă e de crearea unui spațiu sigurt și conținător. Pentru a ști că eu pot să îmi exprim furia față de X, eu am nevoie să îmi cunosc furia. Eu știu cum arată tricepsul meu și ce exerciții îl solicită.

Flexibilitatea și consistența eului fiecăruia sunt exersate prin/în diverse contexte de viață. Contextele de viață le recunoaștem prin ceea ce am trăit în copilărie. Filtrele copilăriei pot fi curățate și clarificate printr-o asumate a privirii către sine în momentul prezent. E important să știu cine sunt Eu și să mă diferențiez pentru a putea să cedez altcuiva control într-o contopire de sine. Această contopire are loc când ne raportăm la erotism.

Erotismul e tărâmul unde fantezia, jocul, creativitatea, contactul cu sine și cu celălalt/cealaltă sunt acasă. Eu am nevoie să știu ce îmi place sau măcar să am curajul să pot descoperi și explora. Pentru acest fapt e nevoie de o doză de egoism din partea mea. Ce îmi face plăcere? Simt plăcerea? Unde simt plăcerea în corp? Pot lăsa controlul? Până unde? Care e contactul cu propriul corp?

Mai multe detalii despre evenimentul nostru, găsiți aici.

27781560_10210046556234988_1996436752_n

Colaj&photo: Georgiana Sfârlea

*Textul meu are la bază cartea “Inteligența Erotică” a lui Esther Perel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s