Atelierul/L’atelier, un film de Laurent Cantet

Titlul filmului pe care l-am văzut aseară în avanpremieră vine cu foarte multe sensuri. Numele filmului m-a dus în Cinema Elvire Popescu, unde eu am decis să las în urmă sensurile mele și să mă las ghidată, pătrunsă de imaginile care se deschideau în fața mea. Cumva, pe parcursul vizionării, acele imagini au ajuns să se desfășoare ușor, ușor în mine.

L’atelier e un film care vine cu perspectiva unei conștiințe de sine grozave. Trăirile personajelor dau tonul și direcția acțiunii. Ceea ce se petrece în mintea personajului are ecou în mintea privitorului/privitoarei. Dialogul dintre personaje pulsează în trăire. Sala cu toți spectatorii devine un conținător al trăirilor privite.

Scrisul ajunge să fie o via regia către căutarea și descoperirea unei identități. Revolta mocnită și agresivitatea vădită reprezintă strigăte ale unor neajutorate nevoi. Atelierul reprezintă în sine un context ghidat de către scriitoarea, Olivia. Ea face loc exprimării libere a discursului adolescentin. Olivia ghidează, sprijină, verbalizează, întreabă, încurajează, invită la dialog și potențează grupul de adolescenți. Vocea fiecăruia/fiecăreia dintre adolescenți își află un loc în interiorul grupului și cumva, ajunge să se creeze un dialog omogen.

Scopul atelierului este de a scrie o carte despre orașul în care aceștia trăiesc. Ceea ce se întâmplă de-a lungul filmului e surprinderea atât a unui proces creativ, cât și a căutării unei identități. Totul se desfășoară în orașul La Ciotat, în apropiere de Marsilia. Ușor, ușor camera se centrează pe Antoine, unul dintre adolescenții care iau parte la grup. Parcursul filmului este călătoria alături de Antoine în descoperirea și construirea propriei identități.

Pentru mine, filmul a fost o experiență în sine. Eu am avut nevoie de câteva minute pentru a mă ridica de pe scaun o dată ce s-a terminat. (În sală mirosea frumos, iar scaunele erau roșii și foarte comode. Atmosfera a fost primitoare).
Mi-au plăcut mult perspectiva, abordarea și conștiința prezentate. În plus, mă bucur că nevoile de cunoaștere și de căutare a identității adolescentine, și nu numai, își pot găsi cale și afla punte. Faptul de a avea alături de mine o prietenă care mă știe de când lumea, inclusiv perioada mea adolescentină, a făcut experiența filmului mai plăcută. Totally recommended.

Atelierul

Sursă imagine: Bad Unicorn/Facebook

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s