Cum am cunoscut-o pe Esther Perel

Pe Esther Perel am văzut-o prima dată la Unfinished. O urmărisem online, citisem deja “Inteligența Erotică” și ascultasem părți din podcast-ul ei. Îmi place că are discursul structurat, clar, la obiect și foarte în prezent. Este terapeut de cuplu și lucrează cu oameni din lumea întreagă.

Vorbește cursiv nouă limbi. Ceea ce subliniază cel mai des este: “Calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieții noastre”. Acest fapt se reflectă atât în ceea ce face, cât și în plan personal. Când a fost întrebată la o emisiune de radio care e momentul ei de glorie din acest an, Esther a menționat sărbătorirea celor 60 de ani alături de familie și de prieteni.

Printr-o împrejurare fericită, am luat parte la o întâlnire de presă din cadrul editurii Curtea Veche.  M-am bucurat că eram acolo una lângă cealaltă, colege de breaslă. Prezență luminoasă și zâmbitoare, Esther Perel vine cu răspunsuri clare, precise și concrete la orice întrebare. Profesionalismul ei are ceva uman, cald și plăcut. Pare că știe exact unde, cum și pentru cât timp poate apăsa pe niște butoane din psihic astfel încât să (se) producă un switch/insight/răspuns. Setează cadrul discuției raportat la realitatea contemporană. Punctează schimbările consistente prin care a trecut viața de cuplu în ultimii 50 de ani:

-dragostea a fost adusă în căsnicie,
-ideea de parteneriat a venit o dată cu emanciparea femeii,
-viața erotică s-a schimbat odată cu tehnologizarea întâlnirilor prin aplicații precum Tinder/Grindr,
-monogamia capătă noi valențe,
-căutarea identității (sexuale),
-existența chiar a unei componente transcendentale proiectată în partener/(ă).

Pentru Esther e important să numească lucrurile/faptele/situațiile/emoțiile din viața de cuplu. Astfel, crește conștientizarea felului în care fiecare se poziționează și acționează atât față de sine, cât și față de celălalt. În limbajul dragostei, menționează șapte verbe importante:

1. a întreba;
2. a oferi;
3. a primi;
4. a împărți;
5. a se juca;
6. a refuza;
7. a vrea.

În plus, atunci când problematizează întrebările cu răspuns închis, de genul: “Ești pro sau contra infidelității?”, vine cu o abordare deschisă: “Da.”. Prin această abordare, procesul terapeutic al cuplului poate începe. Și tot astfel, dialogul devine o punte între parteneri și a fiecăruia cu sine.  Precizează cum fiecare cuplu are nevoie de propriul set de reguli stabilit de comun acord astfel încât să existe deschiderea către dialog și autenticitate. Dar cum se face că în ciuda regulilor gustul dulce e dat de încălcarea lor?

În “Regândirea Infidelității”, ultima ei carte apărută și lansată la editura Curtea Veche, Esther Perel țese fiecare poveste cu o răbdare incredibilă și face referință la resurse atât din psihologie, cât și din literatură. E mereu conștientă de gradul de permeabilitate și complexitate al unei relații de infidelitate. Astfel, acest tip de relație poate fi o poartă către identitatea fiecăruia, o traumă veche, o distragere de la viața cotidiană sau toate laolaltă. De asemenea, pune accentul pe importanța ritualurilor în relații atât la început, cât și pe parcurs, dar și pe final.

Într-o societate în căutare de repere, eu am găsit un reper sănătos în cărțile și prezența lui Esther Perel în România, dar și online. Sper să se reîntoarcă curând. M-am bucurat când am reușit să îi mulțumesc personal pentru că scrie, se desfășoară ca și terapeut și există. E clar că am nevoie de oameni precum ea în viața mea și în societatea din care fac parte. Închei cu un citat din ultima carte a ei tradusă în limba română:

“Partenerii noștri nu ne aparțin; îi avem doar cu împrumut, cu opțiunea de a reînnoi sau nu contractul. […] Exprimarea continuă a gratitudinii și a aprecierii, transmiterea sentimentului că ai întâlnit o ființă specială, atenția permanentă, ghidușia, romantismul, dovezile de afecțiune, căldura și grija- toate sunt ingredientele naturale care se regăsesc în rețeta adulterului. Tot ele sunt ingredientele căsniciilor care rezistă. Gândiți-vă la versurile din șlagărul formației Eurythmics: Vorbește-mi așa cum vorbesc îndrăgostiții; plimbă-te cu mine așa cum se plimbă îndrăgostiții.

Esther, eu&Ela

Photo credit: Marius Motoca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s